Kugghjulsfräs presterar toppresultat

PRESS RELEASE

VBN Components AB 2013-08-19

Världens första additivt tillverkade kugghjulsfräs presterar toppresultat i tuffaste provet hos Volvo.

Gear milling hob VBNComponentsAB 150x150 1
Gear milling hob teeth VBNComponentsAB

VERKSTAD:

Världens första additivt tillverkade kugghjulsfräs har framgångsrikt testats av Volvo Construction Equipment vid deras fabrik i Eskilstuna.

Uppsalaföretagen VBN Components AB (additiv tillverkning av metallkomponenter) och Primateria AB (ytbehandling av verktyg) har tillverkat en kugghjulsfräs i det mycket hårda, slitstarka och patenterade stålet Vibenite®60. Den komplext formade kugghjulsfräsen har tillverkats genom additiv tillverkning, s.k. friformning. Detta innebär att verktyget byggs direkt från metallpulver utan traditionellt smide, borrning och fräsning. Kugghjulsfräsen har nu under två månader testats i produktionslinjen hos entreprenadmaskinstillverkaren Volvo för tillverkning av kugghjul till fordonens växellådor. Den additiva tekniken möjliggör stora önskade förändringar i designen av kugghjulsfräsarna, såsom kylmediakanaler i varje skärtand och lägre komponentvikt, men i detta test används den traditionella designen.

Alla tillverkade kugghjul har blivit godkända och kugghjulsfräsen har nu gått lika lång period som de vanliga kugghjulsfräsarna gått när de måste slipas om, skillnaden är emellertid att Vibenite®60-fräsen vid detta stadie inte uppvisat någon nämnvärd förslitning. Den stora fördelen med detta är att Volvo sannolikt har ett verktyg som kommer att ge dem 2-3 ggr längre livslängd jämfört med de vanliga fräsarna. Detta i sin tur betyder mindre avbrott i produktionen och därmed både en besparing och ökad produktivitet för Volvo.

VBN Components AB har utvecklat nötningsbeständiga material (Vibenite®) och tillverkningsmetodik för användning i s.k. additiva tillverkningsmaskiner. Den additiva tekniken (“friformning”) spås revolutionera tillverkningsindustrin och har kallats “Tredje industriella revolutionen”. Tekniken har fram till idag endast använts för tillverkning av dyra komponenter i t.ex. titan inom sektorerna medicin och flyg. VBN Components AB har nu visat att tekniken passar speicellt bra för nötningståliga stål, vilket öppnar dörren för den additiva tillverkningen till övrig verkstadsindustri.

Primateria AB har genom sin speciella ytbehandlingsteknik (Primasurf®) och ytbeläggningsteknik (Primacoat®) optimerat ytorna och därmed funktionen hos kugghjulsfräsen efter den additiva tillverkningen. Kombinationen av VBN Components material Vibenite®60, och Primaterias ytbehandlingstekniker har visats sig vara en fullträff i världsklass!

För ytterligare information, vänligen kontakta:

Ulrik Beste, PhD
VD, VBN Components AB
Uppsala
070-235 86 26
ulrik.beste@vbncomponents.com
www.vbncomponents.com

Mats Larsson, PhD
VD, Primateria AB
Uppsala
070-376 43 52
mats@primateria.se
www.primateria.se

Magnus Andersson
Gear Technician
Volvo Construction Equipment
Eskilstuna
016-5415994
magnus.e.andersson@volvo.com
www.volvoce.com

Sign up for our newsletter

Our latest news:

Share this post: